Welkom
Geschiedenis
Ledenlijst
Fotoarchief
Nieuws
Woordenlijst
Zeilvademedecum

Bronzoeken in KortrijkOp vrijdag 5 september vertrok een select gezelschap naar Kortijk, op zoek naar De Bron. Deze zou zich mogelijk kunnen bevinden bij de stokerij St-Pol aldaar.

We werden verwelkomd met een graanjenever en kregen een verhaaltje te horen van iemand die gewend was minder kundige bezoekers te woord te staan.

Op naar de stokerij.Er werd stilgestaan bij de twee stookkolonnen en het productieproces werd met ons doorgenomen.

Via een zeer smal trapje klommen we naar de 1e verdieping. De stookkolonnen steken door het plafond. Op de 1e verdieping was nog een 'Bureel Accijnzen' te vinden, een overblijfsel uit de tijd dat de douane continu aanwezig was om te controleren of iemand alcohol ontvreemdde zonder daar accijns over te betalen.Op deze telefoon staat "WARNING do not discuss classified information", wordt deze gebruikt om geheime recepten door te geven?We werden verder rondgeleid via smalle gangetjes. Onderweg zagen we vaten en allerlei installaties. O.a. ook dichtheidmeters om het alcoholpercentage te kunnen bepalen.

We mochten niet te dicht bij de opslagtanks komen, omdat een bezoeker er ooit eens een buisje af had gestoten waardoor alle inhoud van een tank verloren ging.De geheime telefoons hebben niet zo veel zin: ziehier de ultrageheime receptuur!Alle gegevens (van belang voor de accijnsheffing) worden bijgehouden in een boek.Tot slot een proeverij, met naast de echte graanjenever van 30, 36 en 46% alcohol ook moutwijn en vruchtenjenevers.Bij het weggaan zwaaien we nog even naar Sint Pol, die echter helemaal niets van doen heeft met de naam van de stokerij.Walter.
Contact:
E-mail:dictatorium@nargileh.nl
E-mail:webmaster@nargileh.org
  Top